Celulita, bat-o vina!

Încercăm toate cremele și loțiunile existente pe piață, toate tratamentele din saloanele de cosmetică, unele dintre noi apelăm și la procedee invazive cum ar fi liposucția. Mai clar de atât nu se poate, toate urâm celulita și am face orice să scăpăm de ea. Am putea oare să învățăm să trăim cu ea sau aceasta va fi veșnica luptă a femeilor? Condamnate să încerce să scape de celulita.

Între 80 și 90% dintre femei se confruntă cu celulita și deși într-un procent mult mai mic, nici bărbații nu sunt scutiți de aparatiția acesteia.

Factorii principali care duc la apariția celulitei

·          Dezechilibrul hormonal

·         Consumul mare de carbohidrați

·         O piele lipsită de elasticitate

·         Fumatul

·         Stilul de viață sedentar

Câteva lucruri despre celulită

Celulita se înrăutățește cu vârsta iar hormonii au un rol important în apariția ei. Cu cât înaintăm în vârstă, corpul produce mai puțin estrogen, un hormon care ajută circulația în vasele de sânge. Mai puțin estrogen poate însemna o circulație deficitară ceea ce duce la scăderea producției de colagen și distrugerea țesutului conjuctiv. Atunci când țesuturile fibroase se slăbesc, depozitele de grăsime încep să fie vizibile și la suprafață pielii sub aspectul de “coajă de portocală”.

Femeile au tentința de a depozita mai multă grăsime pe șolduri și coapse, deasemenea femeile au mai puțin țesut conjuctiv care să țină grăsimea departe de suprafața pielii. Aceste 2 zone sunt principalele zone afectate de celulită. Contrar așteptărilor nu doar persoanele obeze sau cu câteva kg în plus suferă de celulită, chiar și femeile slabe au celulită iar aici intră în scenă și factorul genetic.

Da! Celulita se moștenește genetic. Este adevărat că celulita se transmite în familie însă factorul genetic este o mică parte din toată povestea celulitei; factori ca activitatea fizică și menținerea unei greutăți sănătoase sunt desemenea foarte importanți.

Exercițiile fizice nu” vindecă” celulita însă corelate cu o scădere în greutate, pot reduce vizibil din aspectul neplăcut de “gropițe” pe piele.

Procedurile non invazive ca radio frecvența și masajul, sunt folosie cu success de mulți ani și deși rezultatele nu sunt permanente, ele sunt eficiente pe termen scurt.

A preveni este mai ușor decât a trata

Ca în majoritatea problemelor, fie ele de sănătate sau de ordin estetic, prevenția este deosebit de importantă, este mult mai ușor să previi sau să întarzii apariția celulitei decât să o tratezi. Dacă nu ne putem împotrivi geneticii, putem să minimizăm probabilitatea de a dezvolta celulita având un stil de viață sănătos.

O dietă controlată și diversificată, bazată pe plante, poate reduce inflamația iar consumul de alimente bogate în apă păstrează țesutul conjunctiv puternic și suplu. Adaugă sau crește aportul de alimente cum sunt ridichiile, castraveții și roșiile.

Hidratare, hidratare, hidratare. Apa ajută la eliminarea toxinelor din corp așă că mărește aportul de lichide, fie că vorbim de apă, ceaiuri sau sucuri natural. Dacă ești una dintre persoanele care nu pot bea multă apă, încearcă să te păcălești adăugând în paharul de apă bucăți de fructe cum ar fi căpșunele sau zmeura sau chiar bucăți de castravete și frunze de mentă. Apă infuzată și aromatizată te va ajuta să bei mai ușor și să ajungi la o cantitate mai mare de apă băută zilnic. Desemenea ține câte o sticluță de apă în toate zonele unde petreci mult timp. O sticlă de apă pe birou, una pe masa de la bucătărie și una pe noptiera din dormitor; dacă va fi mereu în câmpul tău vizual, îți vei aduce aminte mai des să bei apă.

Nu în ultimul rând, poartă haine lejere, hainele stramte sunt un factor favorizant al apariției celulitei deoarece îți blochează sau limitează circulația.

Nu fiți foarte dure cu voi! Cel mai mare critic al nostru suntem chiar noi. Ne fixăm așteptări foarte mari în timp foarte scurt iar asta este rețeta dezastrului. Dezamăgirile duc la scăderea stimei de sine și la lipsa dorinței de a mai încerca, așa că fiți răbdătoare și înțelegătoare cu corpul vostru.

Ai ceva de adăugat?

*